Strona główna Kulinaria

Czym zastąpić ziemniaki do obiadu? 5 pomysłów na dodatki do obiadu

11571
3
Zapiekane ziemniaki

Szykując obiad, jednym z podstawowych składników każdego dania są ziemniaki. Jak się okazuje, mogą one w posiłkach występować pod naprawdę wieloma postaciami, warto jednak zastanowić się nad tym, czym można je zastąpić.

Czym można zastąpić ziemniaki do obiadu?

Ziemniaki jako podstawowy składnik obiadu jest pewnym standardem i to praktycznie w każdym domu. Jesteśmy do tego przyzwyczajeni, bo tak jadaliśmy jako dzieci. Czasy się jednak zmieniły i ziemniaki pod różnymi postaciami (tłuczone, pieczone, zasmażane, kotlety ziemniaczane) to niejedyna opcja, jaką posiadamy. Nie ma konieczności, by codziennie po nie sięgać, a domowe obiady mogą być bardziej urozmaicone.

Ryż na obiad

Pomysłów na dania z ryżem zdecydowanie nie brakuje. Popularny jest szczególnie ryż z kurczakiem i warzywami, jednak może być on dodatkiem do wieku innych posiłków. Doskonale komponuje się między innymi z kotletami, sosami różnego typu i tak dalej. Opcje są niemal nieograniczone, warto więc od czasu do czasu nad nimi się zastanowić.

Ryż w misce

Kasza w daniach obiadowych

Kasza obok ryżu i ziemniaków jest jednym z częściej występujących składników obiadowych. Na rynku mamy jej wiele różnych odmian, które różnią się między sobą zarówno wyglądem, jak i walorami smakowymi czy właściwościami. Dobrze łączy się z mięsami i warzywami, z powodzeniem może być albo główną częścią dania, albo ciekawym dodatkiem.

Bataty, słodki rodzaj ziemniaków

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki. Są o wiele zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków, a równie dobrze komponują się z w daniach obiadowych z innymi składnikami. Można więc zapiec je razem z kurczakiem, albo zrobić z nich nawet spaghetti. Ciekawe może być też danie z kaszą, batatami i warzywami, albo zapiekanka warzywna. Możliwości, jak widać, jest wiele.

Słodkie ziemniaki, bataty

Dania z makaronami

Kto nie kocha makaronów? Obiad z nimi mogą być naprawdę pyszne, pożywne i syte. Wybór na rynku jest naprawdę ogromny, nie trzeba więc ograniczać się tylko do tradycyjnego spaghetti. Warto wymienić tutaj choćby takie dania jak noodle, makaron z kurczakiem, makaron z warzywami, makaronowa zapiekanka. Wariacji znajdzie się wiele, czy to w daniach mięsnych, czy wegetariańskich, a nawet wegańskich.

Purée warzywne

Ciekawą alternatywą dla ziemniaków może być też podanie purée warzywnego. Nie jest to standardem w polskich kuchniach, ale warto spróbować i się przekonać o walorach smakowych i zdrowotnych. Przykładem może być purée z marchewki, która posiada wiele ważnych składników odżywczych, a jaj spożywanie wzmacnia wzrok. Można też zrobić purée z zielonego groszku i mięty lub z kalafiora z dodatkiem masła i szałwii. Warto sięgnąć także po gotowany bub lub ciecierzycę.

3 KOMENTARZE

  1. Zdecydowanie dania z makaronami! Sprawdzają się praktycznie wszędzie i można je mieszać nawet do mięsa. Polecam makaron z tuńczykiem z sosem pesto i z serem mozzarela. Pyszotka 🙂

  2. U mnie zdecydowanie królują makarony, ale lubię też ryż, czy kasze. Kiedyś prawie wcale nie jadłam ziemniaków, ostatnio trochę do nich wróciłam.

  3. Ja zamiast ziemniaków robię różne warzywa na patelnię, czasami też trafi się mieszanka z nimi, ale zdecydowanie wolę miksy bez

Skomentuj Lana Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here