Strona główna inne

Czym zastąpić ziemniaki do obiadu? 5 pomysłów na dodatki do obiadu

37
0
Zapiekane ziemniaki

Szykując obiad, jednym z podstawowych składników każdego dania są ziemniaki. Jak się okazuje, mogą one w posiłkach występować pod naprawdę wieloma postaciami, warto jednak zastanowić się nad tym, czym można je zastąpić.

Czym można zastąpić ziemniaki do obiadu?

Ziemniaki jako podstawowy składnik obiadu jest pewnym standardem i to praktycznie w każdym domu. Jesteśmy do tego przyzwyczajeni, bo tak jadaliśmy jako dzieci. Czasy się jednak zmieniły i ziemniaki pod różnymi postaciami (tłuczone, pieczone, zasmażane, kotlety ziemniaczane) to niejedyna opcja, jaką posiadamy. Nie ma konieczności, by codziennie po nie sięgać, a domowe obiady mogą być bardziej urozmaicone.

Ryż na obiad

Pomysłów na dania z ryżem zdecydowanie nie brakuje. Popularny jest szczególnie ryż z kurczakiem i warzywami, jednak może być on dodatkiem do wieku innych posiłków. Doskonale komponuje się między innymi z kotletami, sosami różnego typu i tak dalej. Opcje są niemal nieograniczone, warto więc od czasu do czasu nad nimi się zastanowić.

Ryż w misce

Kasza w daniach obiadowych

Kasza obok ryżu i ziemniaków jest jednym z częściej występujących składników obiadowych. Na rynku mamy jej wiele różnych odmian, które różnią się między sobą zarówno wyglądem, jak i walorami smakowymi czy właściwościami. Dobrze łączy się z mięsami i warzywami, z powodzeniem może być albo główną częścią dania, albo ciekawym dodatkiem.

Bataty, słodki rodzaj ziemniaków

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki. Są o wiele zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków, a równie dobrze komponują się z w daniach obiadowych z innymi składnikami. Można więc zapiec je razem z kurczakiem, albo zrobić z nich nawet spaghetti. Ciekawe może być też danie z kaszą, batatami i warzywami, albo zapiekanka warzywna. Możliwości, jak widać, jest wiele.

Słodkie ziemniaki, bataty

Dania z makaronami

Kto nie kocha makaronów? Obiad z nimi mogą być naprawdę pyszne, pożywne i syte. Wybór na rynku jest naprawdę ogromny, nie trzeba więc ograniczać się tylko do tradycyjnego spaghetti. Warto wymienić tutaj choćby takie dania jak noodle, makaron z kurczakiem, makaron z warzywami, makaronowa zapiekanka. Wariacji znajdzie się wiele, czy to w daniach mięsnych, czy wegetariańskich, a nawet wegańskich.

Purée warzywne

Ciekawą alternatywą dla ziemniaków może być też podanie purée warzywnego. Nie jest to standardem w polskich kuchniach, ale warto spróbować i się przekonać o walorach smakowych i zdrowotnych. Przykładem może być purée z marchewki, która posiada wiele ważnych składników odżywczych, a jaj spożywanie wzmacnia wzrok. Można też zrobić purée z zielonego groszku i mięty lub z kalafiora z dodatkiem masła i szałwii. Warto sięgnąć także po gotowany bub lub ciecierzycę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here