Strona główna Kulinaria

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w sosie? Jak zagęścić sos?

398
0
mąka na blacie

Przygotowujesz sos i nagle okazuje się, że nie masz mąki ziemniaczanej, aby uzyskał on idealną gęstość? Zastanawiasz się, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w sosie? Podpowiemy Ci, jakie składniki mogą posłużyć jako zamienniki tego produktu, a także jak łatwo przygotować mąkę kartoflaną w zaciszu swojego domu.

Zastąp mąkę ziemniaczaną pieczywem razowym

Jednym ze sposobów zagęszczania płynnych dań bez mąki kartoflanej jest dodanie do wywaru drobno pokrojonej kromki razowego pieczywa. Najlepiej zrobić to na samym początku, aby pieczywo się rozgotowało. Jeśli nie masz akurat pod ręką pieczywa razowego, możesz użyć zamiast niego czerstwej kromki. To świetny sposób na wykorzystanie pieczywa, które już nie nadaje się na kanapki.

Użyj mąki pszennej zamiast mąki kartoflanej

Jeśli szukasz sposobu, jak zagęścić sos, kiedy nie masz w kuchni mąki ziemniaczanej, dobrym pomysł stanowi zastosowanie popularnej mąki pszennej. Warto jednak pamiętać, że jej dodanie do potrawy pozwala osiągnąć nieco inny efekt niż użycie tej kartoflanej. Jak zagęścić sos mąką pszenną? Dodaj do wywaru dwa razy więcej tego składnika niż mąki ziemniaczanej. Zazwyczaj, aby nadać sosowi odpowiednią konsystencję, wystarczy zastosować jedną łyżeczkę mąki kartoflanej, dlatego wsyp 2 łyżeczki tradycyjnej mąki pszennej.

Zastosuj skrobię ziemniaczaną jako zamiennik

Idealnym zamiennikiem mąki ziemniaczanej jest skrobia ziemniaczana. Często te dwa produkty uznaje się za ten sam składnik, jednak w rzeczywistości mąkę kartoflaną uzyskuje się z ugotowanych w skórce ziemniaków, które po ostudzeniu się mieli. Ma ona jasnożółty kolor i wyrazisty smak. Jej konsystencja jest sypka i cięższa od skrobi pozyskiwanej z ziemniaków. Natomiast skrobia kartoflana ma postać białego proszku, który wypłukuje się ze świeżych rozdrobnionych ziemniaków. Dodaj do wywaru łyżeczkę skrobi rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, a dzięki temu uzyskasz cudownie zagęszczony sos.

Domowa mąka ziemniaczana

Jeśli nie chcesz stosować zamienników mąki ziemniaczanej do zagęszczania sosu, możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Wystarczy, że ugotujesz umyte ziemniaki w całości bez obierania ich ze skórki, a następnie odcedzisz je i odczekasz, aż nieco ostygną. Następnie należy zmielić je przy pomocy maszynki. To świetny sposób na przygotowanie większej ilości mączki na zapas — z 700 g ziemniaków można uzyskać jedną łyżkę stołową mąki kartoflanej. Pozostałą ilość produktu przesyp do słoiczka i schowaj do szafy.

Teraz już wiesz, czym zagęścić sos, gdy nie masz w swojej kuchni tradycyjnej mąki ziemniaczanej. Poza tym przy odrobinie wysiłku możesz przygotować ten składnik w domu z ziemniaków gotowanych w koszulkach. Dobrym pomysłem jest również zastąpienie mąki kartoflanej jakimkolwiek rodzajem mąki — m.in. kukurydzianą, ryżową, żytnią lub orkiszową. Który ze sposobów zagęszczania sosu zastosowałbyś w swojej kuchni? Podziel się swoją opinią w komentarzu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here