Strona główna Kulinaria

Czy cukier jest zdrowy? Czym zastąpić cukier?

16
0
Brązowy cukier w kostkach w słoiczku

Cukier występuje w postaci prostej i złożonej. Do cukrów prostych należą glukoza i fruktoza — spotykana najczęściej w owocach. Dwucukrem jest sacharoza, znana pod postacią białego cukru. Natomiast wielocukry to skrobia oraz glikogen. Czy cukier może być zdrowy? Jakie substancje mogą go zastąpić? Poznaj jedne z najzdrowszych zamienników cukru.

Czy cukier jest zdrowy?

Cukier należy do węglowodanów, czyli składników, które dostarczają organizmowi energii. Jednak jego nadmiar jest bardzo szkodliwy i często prowadzi do nadwagi lub otyłości. Jest również powodem zatrzymania wody w organizmie, co skutkuje powstawaniem cellulitu wodnego. Może także wywoływać zaparcia i zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, dlatego warto rozważyć włączenie do diety zdrowych zamienników cukru.

Stewia, czyli cukier bez kalorii

Czym zastąpić cukier? Stewia jest nazywana cukrem bez kalorii. To dosyć popularny zamiennik cukru, pozyskiwany z rośliny hodowanej w Ameryce Południowej. Stewia jest nawet 300 razy słodsza od cukru, dlatego jej niewielka ilość może zastąpić całą jego szklankę. Stewię uznaje się za cukier dla cukrzyków, ponieważ jej wchłanianie przez organizm nie zwiększa poziomu glukozy we krwi. Obniża ona również ciśnienie tętnicze oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. W sklepach jest dostępna m.in. pod postacią granulek, proszku czy też płynu.

Ksylitol, czyli zdrowy zamiennik cukru

Ksylitol to jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Uzyskuje się go z kory brzozy, dlatego często jest nazywany cukrem brzozowym. Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić cukier trzcinowy, to ksylitol może być dobrym wyborem. Chociaż wyglądem i smakiem przypomina biały cukier, to w rzeczywistości posiada niewiele kalorii. Działa jak probiotyk, czyli jest pożywką dla flory znajdującej się w jelitach. Ksylitol ma postać proszku, więc może być wykorzystywany do słodzenia ciepłych napojów — takich jak kawa czy herbata.

Erytrytol jako cukier o niskim indeksie glikemicznym

Jakiego składnika warto używać zamiast cukru? Erytrytol to również zdrowy zamiennik cukru, który powstaje podczas procesu fermentacji glicerolu (czyli glukozy z drożdżami). Jest podobny do cukru trzcinowego i ksylitolu, jednak posiada mnie słodki smak. Erytrytol może być spożywany przez diabetyków, ponieważ ma zerowy indeks glikemiczny. Ten cukier dla cukrzyków zostaje zupełnie wydalony z organizmu podczas oddawania moczu.

Miód, zdrowy substytut cukru

Zastanawiasz się, czym zamienić cukier w diecie? Miód to wyrób sporządzany przez pszczoły. Posiada on najbardziej zbliżoną kaloryczność do cukru białego, dlatego należy używać go z umiarem. W zależności od rodzaju miodu jego indeks glikemiczny może wynosić od 60 do 80. Miód jednak jest znacznie zdrowszy niż cukier. Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Z całą pewnością warto ograniczyć spożycie cukru w diecie. Należy jednak pamiętać, że występuje on nie tylko w słodyczach i gazowanych napojach, ale także można spotkać go w innych produktach. Dlatego przed zakupem uważnie zapoznaj się z etykietą umieszczoną na opakowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here