Strona główna Zdrowie i Uroda

Dlaczego gluten jest szkodliwy? I czy rzeczywiście tak jest?

253
2
Pole zboża

Gluten to inaczej mieszanina białek roślinnych znajdująca się w większości zbóż. To dzięki niemu wyrabiane ciasto jest ciągliwe, a wytwarzany przez niego dwutlenek węgla powoduje rośnięcie ciasta i wytwarzanie pęcherzyków powietrza. Coraz więcej ludzi wybiera dietę bezglutenową, ale czy rzeczywiście robią dobrze?

Czy gluten rzeczywiście jest zły?

Swego czasu z glutenu rezygnowały przede wszystkim osoby chorujące na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Osoby te nie są w stanie wchłonąć glutenu, a ich organizm reaguje na tą substancję alergicznie. Wtedy też należy zrezygnować z ze wszelkich pokarmów zawierających gluten, a równa się to bardzo restrykcyjnej diecie, ponieważ występuje on w bardzo wielu produktach spożywczych. W takich wypadkach gluten rzeczywiście jest zły, wręcz szkodliwy dla zdrowia i może powodować poważne zaburzenia w pracy organizmu, wręcz prowadząc do jego wyniszczenia. Są również ludzie, którzy nie chorują na celiakię, ale mają nietolerancję glutenu, o czym mogą świadczyć wzdęcia, biegunki, zaparcia, zmęczenie po posiłkach zawierających gluten i bóle głowy, nie powodują jednak poważniejszych skutków. Co jednak w przypadku osób zdrowych, które decydują się na dietę bezglutenową?

Chleb, bułki i ziarna

Dieta bezglutenowa nie do końca taka zdrowa

Popularność diety bezglutenowej ostatnimi czasy bardzo przybrała na sile. Jej propagatorzy utrzymują, że pozbywając się glutenu, pozbędziemy się uczucia zmęczenia, zyskamy energię, bóle głowy i brzucha przejdą do przeszłości. Wystarczy tylko odstawić konkretne produkty, a stan naszego zdrowia od razu się poprawi. Wychodzą z tego same pozytywy, jednak czy na pewno tak jest? Długi czas ta dieta była przyjmowana bez jakichkolwiek zastrzeżeń, teraz jednak wiadomo już, że rezygnacja z glutenu wcale nie przynosi takich pozytywnych skutków, jak starają się wmawiać jego wielbiciele. Innymi słowy dieta bezglutenowa, stosowana bez wyraźnej potrzeby, powoduje więcej szkody niż pożytku naszemu zdrowiu. Eliminując z diety niektóre produkty, które zawierają gluten, a tych jest wiele, narażamy nasz organizm na braki w ilości dostarczanych do niego witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Niejedzenie glutenu nie odpowiada również za chudnięcie, jak uważają niektórzy, w tym wypadku lepiej odstawić ciastka, białe pieczywo i inne produkty zawierające cukier i tłuszcz.

Jak zachować zdrowe podejście do diety bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa i sam gluten mogą rzeczywiście powodować przykre dolegliwości, jeżeli spożywa się go w dużej ilości. Jednak to nie sam gluten odpowiada za większość problemów zdrowotnych, tylko równie wiele innych składników znajdujących się w pożywieniu oraz ogólnie złe odżywianie. Jeżeli nie ma potrzeby i przeciwwskazań lekarskich, nie trzeba z niego rezygnować, choć można go ograniczyć, sięgając po zdrowszą żywność. Zamiast więc sięgać na przykład po białe pieczywo, warto zacząć jeść chleb razowy. Gluten sam w sobie nie jest taki zły i szkodliwy, tylko starano się tak nam zmówić, tworząc specyficzną modę, nakręcaną dodatkowo przez celebrytów. Jeść można wszystko, tylko z rozwagą i umiarem. Smacznego!

2 KOMENTARZE

  1. Jak do tej pory zdążyło się już zrobić cicho o glutenie, choć co jakiś czas gdzieś tam słyszę przebąkiwanie, ludzie są jednak uparci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here