Strona główna Kulinaria

Czym zastąpić jajko w codziennej diecie?

16
0
Jajka w opakowaniu

Niektórzy postanawiają wyeliminować jajka z diety, z powodów zdrowotnych albo ze względu na swoje przekonania. Mimo wszystko jajko jest jednak bardzo uniwersalne w naszej diecie i wydawałoby się, że trudno jest je zastąpić, szczególnie czymś, co jest tak bogate w składniki odżywcze. Okazuje się, że bez problemu można je zastąpić. W dzisiejszym artykule przedstawimy wam, czym jajko w codziennej diecie zastępują weganie.

Czemu niektórzy rezygnują z jajek?

Jajka są bardzo zdrowe i pożywne, są źródłem wielu substancji odżywczych, To bardzo dobre źródło białka, które jest wysoko przyswajalne. Jest też bogate w żelazo, wapń, magnez, potas i w witaminy z grupy B oraz A, E, K i D. Niestety nie wszyscy mogą je jeść. Niektórzy mogą być na jajka uczuleni, a dokładniej na białka w nich zawarte. Uczulenie to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Z jajek rezygnują także osoby, które przechodzą na dietę w pełni roślinną, wegańską. Niektórzy odrzucają jajka, w celu odkwaszeniu organizmu. Jeśli chcecie poczytać, na czym polega odkwaszanie organizmu i dlaczego powinno się wtedy wyeliminować jajka z diety, możecie zerknąć do naszego poprzedniego artykułu.

Czym zastąpić jajko w codziennej diecie?

Dla osób, które nie ograniczają się w swojej diecie, może być niewyobrażalne zastąpienie jajka w codziennej diecie. Weganie jednak dobrze sobie z tym poradzili. Czym zastępują jajka? Zależy od dania tak naprawdę. Jeśli mają ochotę na jajecznicę, to używają do tego tofu, czyli twarożku sojowego. Ma on postać gąbczastej kostki, można je bez problemu pokruszyć. Taką jajecznicę z tofu podsmaża się z przyprawami na patelni. By nadać mocniejszego smaku umami, można wybrać wędzone tofu. Jeśli mamy ochotę na omlet, to tutaj świetnie sprawdza się mąka z ciecierzycy! Wystarczy wymieszać mąkę z wodą, odstawić na kilka godzin, a później usmażyć z dodatkiem warzyw, żeby nadać daniu bardziej jajecznego posmaku, można wykorzystać do tego czarną sól, która ma siarkowy, jajeczny posmak. Jeśli po prostu zależy nam na dużej porcji białka, to możemy jeść więcej strączków i fasoli. Są one bogate w białko, należy pamiętać, że jajko nie jest jedynym źródłem białka.

Czym zastąpić jajko w pieczeniu?

W pieczeniu nie jest nam potrzebny smak jajka, a jego wiążące właściwości. Tutaj dobrze sprawdza się zgnieciony banan, w teorii jeden banan odpowiada dwóm jajkom. Do łączenia sypkich składników możemy też wykorzystać siemię lniane lub nasiona chia, które po zalaniu zmieniają się w glutek. Jedna łyżka nasion powinna odpowiadać mniej więcej jednemu jajku. Jeśli marzy nam bezjajeczna beza, to nic straconego, na to weganie także znaleźli już sposób, będzie nam potrzebna aquafaba, czyli woda z puszki po ciecierzycy! By powstała pyszna beza, trzeba ubić ją mikserem, a potem upiec.

Jeśli zamierzasz wyeliminować jajka ze swojej diety, pamiętaj, by robić to świadomie. Poszukaj składników, które lubisz i pomogą zastąpić ci jajko, ponieważ ważne jest, by utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here