Strona główna Zdrowie i Uroda

Czy głodówki są zdrowe?

362
4
Stara waga, na jednej szalce sa jabłka

Głodówki wzbudzają wiele kontrowersji wśród lekarzy, jedni twierdzą, że są one szkodliwe, dla drugich jest to najlepszy sposób na oczyszczenie organizmu. Czym właściwie jest głodówka- piciem wyłącznie wody źródlanej czy wyeliminowaniem pokarmów stałych na rzecz soków z owoców i warzyw?

Dieta zdrowsza od głodówki

Leczenie nadwagi i otyłości powinno być oparte na ustalonej indywidualnie diecie. Zatracanie się w głodówce nie jest mądre, ponieważ długotrwałe jej stosowanie prowadzi do wyjałowienia organizmu. Stosowanie głodówki powinno odbywać się pod kontrolą lekarza – jej nieumiejętne przeprowadzenie może stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia. Według specjalistów bezpieczniejszą opcja niż stosowanie głodówki będzie dieta oparta na warzywach i owocach. Nie zaburzy ona równowagi w organizmie tak bardzo jak odstawienie wszystkich pokarmów.

Miarka, notes i pomidor na stole

Jak długo należy stosować głodówkę?

Paradoksalnie, im dłużej trwa głodówka, tym bardziej przerażające skutki dla organizmu. Jeśli już ktoś zdecyduje się na głodowanie z własnej woli powinien to zrobić w czasie nie dłuższym niż 10 dni. Największe uczucie głodu doskwiera zazwyczaj podczas pierwszych 3 dni oczyszczania. U osób bardziej otyłych głodówka może trwać nawet do 40 dni. Ważne, by nie przekraczać tego czasu. Dzieciom do 10 roku życia nie zaleca się stosowania głodówek. Głodówka obniża tempo przemiany materii, dlatego tak łatwo po jej zakończeniu o efekt jo-jo.

Jakie istnieją teorie na temat głodówek?

Jedna z teorii na temat głodówek mówi, że podczas jej stosowania usuwa się z organizmu nie tylko niepotrzebne zapasy tłuszczu, ale także składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli głodówka jest stosowana zbyt długo, organizm spala aminokwasy i białka z tkanki mięśniowej, więc sytuacja ta może prowadzić do niebezpiecznych zaburzeń. Wytwarzające się podczas głodówki związki ketonowe prowadzą do zakwaszenia organizmu i zaburzeń w układzie nerwowym. Nagromadzenie tych substancji (mimo głodówki) może powodować uczucie sytości.

Według propagatora głodówek G. P. Małachowa organizm pozbywa się najpierw wody i soli kuchennej, a następnie chorobowo zmienionej tkanki. Według Małachowa wszystkie organy działają podczas głodówki ze zdwojoną siłą i dzięki temu wyprowadzają z organizmu trujące substancje. Mimo wszystko podczas stosowania głodówki należy wsłuchiwać się w swój organizm, by powstałe związki ketonowe nie „zjadły” potrzebnych dla organizmu substancji.

Sałatka z ogórkiem, pomidorem i sałatą

Dla kogo głodówka nie będzie dobrym rozwiązaniem?

Przeciwwskazaniem do stosowania głodówek będą na pewno choroby nowotworowe, starcze osłabienie, gruźlica, choroby przebiegające z dużą gorączką. Bardzo ważną kwestią jest indywidualne podejście do danej osoby, poznanie preferencji jej organizmu i wykluczenie możliwych zaburzeń powstałych jako skutek uboczny głodówki.

Opinii na temat głodówek jest bardzo wiele, nie sposób całkowicie zakwestionować jej zasadność. Nasi przodkowie bardzo często korzystali z nich i bardzo dobrze oczyszczali dzięki temu organizm. Obecnie warunki życia, sztucznie przetworzone pokarmy, a nawet środowisko mogą stanowić dla naszego organizmu źródło odpadów, których nie pozbędziemy się stosując głodówkę.

4 KOMENTARZE

  1. To chyba było pytanie retoryczne. Jak głodówki mogą być zdrowe? Przecież to się że sobą kłóci. Głodówki są bardzo niebezpieczne dla zdrowa i to wie każdy.

  2. głodówki są bardzo dobra, ALE połączone z uzupełnianiem, np. dieta na samych owocach, to także głodówka, która wypędza dużo toksyn z organizmu, ok. 2-3 tygodni i tyle toksyn powychodzi że organizm sam sobie z resztą poradzi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here