Strona główna Kulinaria

Co zamiast ziemniaków, czym zastąpić ziemniaki?

1960
1
Ziemniaki w misce

Ziemniaki to podstawa jeżeli chodzi o naszą dietę, ponieważ są to jedne z najpowszechniejszych warzyw występujących na rynku. Goszczą na naszych stołach praktycznie każdego dnia i pod wieloma różnymi formami. Kuchnia jest przesycona potrawami z dodatkiem ziemniaków… jak jednak można je zastąpić?

Czy warto jeść ziemniaki?

Niewątpliwie ziemniaki są zdrowe i pełne wielu wartościowych składników odżywczych, choć wiele będzie zależało przede wszystkim od tego, w jakiej formie zostaną przygotowane. W końcu frytki to też ziemniaki, a niekoniecznie można je zaliczyć do potraw odżywczych. Mimo wszystko, ziemniaki warto jeść w różnych odmianach, od czasu do czasu dobrze jednak coś zmienić. Dieta powinna być zróżnicowana i nie opierać się tylko na ziemniakach. Warto zobaczyć, co na obiad można zjeść zamiast ziemniaków.

Dania z makaronu

Kto nie lubi dań makaronowych? Są naprawdę dobrą alternatywą dla ziemniaków i nie chodzi tu tylko o spaghetti. Wystarczy przejrzeć dostępne w sieci przepisy, by zorientować się jakie cuda można zrobić z makaronem i z czym go połączyć. Makaron z mięsem, warzywami, sosem, owocami, zapiekanki, lasagne, do tego dochodzą też różne formy samego makaronu – nitki, łazanki, penne, tagliatelle, spaghetti i wiele, wiele innych. Nic tylko korzystać z różnych przepisów i zacząć eksperymentować ze składnikami.

Danie z makaronem

Dania z ryżem

Ryż także należy do tych produktów, które powinno się spożywać, z racji jego właściwości zdrowotnych. Oczywiście najlepiej wybierać te, które rzeczywiście posiadają te wartości, jak ryż brązowy, parabolied, jaśminowy, basmati. Ryż biały także można jeść od czasu do czasu, nie jest on jednak zbyt bogaty w składniki odżywcze. Ten produkt, podobnie jak makarony można łączyć w wielu różnych kombinacjach – z mięsem, owocami, warzywami, sosem, zapiekać, ciekawą opcją jest także risotto, z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Ziemniaki w innej formie

Ziemniaki ziemniakami, ale mogą być one podstawą do stworzenia wielu pysznych dań, jak kopytka, kluski śląskie, gnocci (włoskie kluseczki ziemniaczane), pyzy. Wystarczy ziemniaki wymieszać z innymi składnikami i uformować odpowiednie kształty, a potem polać sosem, dodać jakieś mięsa czy warzywa i gotowe! Ciekawą opcją są także placki ziemniaczane, które są przecież dosyć popularnym i często spotykanym daniem na polskich stołach.

Dania z kaszy

Kasza zaczyna wracać do łask, a jej wybór jest naprawdę szeroki – gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, kukurydziana, kuskus, pęczak… można je łączyć w dowolnych kombinacjach i tworzyć naprawdę smaczne dania z warzywami, mięsem, dodatkiem przypraw, pomysłów na ich przyrządzenie naprawdę nie brakuje, wystarczy tylko trochę poszukać.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here