Rolada szpinakowa z łososiem to popularna przystawka lub samodzielne danie, serwowane zarówno w restauracjach, jak i w naszych domach. Jest stosunkowo łatwa i szybka w przygotowaniu. Nie każdy jednak lubi łososia, a niektórzy nie jedzą ryb w ogóle. Sprawdzamy więc, jakie są alternatywy dla łososia w roladzie szpinakowej.
Alternatywy dla łososia w roladzie szpinakowej
Jeśli nie przepadasz za łososiem lub jesteś na niego uczulony, możesz eksperymentować z innymi składnikami, które go zastąpią. Dobrym wyborem będzie łatwo dostępna wędzona makrela, która ma delikatne mięso i wyrazisty smak. Sprawdzi się również wędzony pstrąg – ma podobny smak, ale jest mniej tłusty. Innym zamiennikiem łososia w roladzie szpinakowej może być tuńczyk w oleju. Smaczną wersję tego dania uzyskamy także z pieczonym i aromatycznie doprawionym kurczakiem, pokrojonym w cienkie paski. Każda z tych opcji stanowi ciekawą alternatywę dla łososia w roladzie szpinakowej.
Wegetariańska rolada szpinakowa bez łososia
Dla osób niejedzących mięsa również mamy kilka propozycji, czym zastąpić łososia w roladzie szpinakowej. Jedną z nich jest pasta serowo-jajeczna – ma kremową konsystencję i delikatny smak. Polecamy także użycie suszonych pomidorów, które nadadzą roladzie intensywny aromat. Inne warzywa, które możesz wykorzystać, to marchew i bakłażan.
Jeśli zależy Ci na zachowaniu wizualnego efektu rolady z łososiem, czyli nadzienia o podobnym kolorze, sięgnij po następujące składniki:
- marchew – nasz faworyt, po odpowiednim przygotowaniu nabiera pomarańczowego odcienia i lekkiej przezroczystości,
- czerwona lub pomarańczowa papryka – można ją upiec, zdjąć skórkę i pokroić w cienkie paski,
- suszone pomidory w oleju – nadają daniu ciepły, pomarańczowy kolor, a także swoją konsystencją przypominają łososia,
- tofu barwione marynatą – połączenie wędzonej papryki, kurkumy i sosu sojowego nada mu odpowiedni smak i kolor,
- batat – upieczony i cienko pokrojony sprawdzi się jako słodkawa alternatywa,
- dynia – pieczona lub marynowana również świetnie imituje łososia.
Rolada szpinakowa z marchewką zamiast łososia
Szczególnie przypadł nam do gustu przepis na roladę szpinakową z marynowaną marchewką. Marchew należy najpierw upiec lub ugotować na parze, a następnie zamarynować w znanym składniku kuchni azjatyckiej, czyli w sosie sojowym. Do sosu należy dodać olej, wędzoną paprykę i ocet. Dzięki marynacie nabierze głębi smaku, wędzonego aromatu oraz przełamie lekko mdły smak szpinakowego ciasta i śmietankowego serka. Marchewkę warto pokroić w cienkie paski lub plasterki. Do tej kompozycji świetnie pasuje świeży koperek. Smacznego!
Jakie dodatki mogą wzbogacić roladę szpinakową bez łososia?
Co jeszcze możemy dodać do rolady szpinakowej, jeśli rezygnujemy z łososia? Jej smak wzbogacą posiekane orzechy włoskie lub piniowe, które dodadzą chrupkości. Nie zapomnij o świeżych ziołach, takich jak natka pietruszki, koperek czy bazylia – ich aromat podbije smak dania. Ciekawą opcją są również sery, np. kozi, feta czy wędzony twaróg. Zwłaszcza dwa ostatnie są słone i intensywne w smaku, więc warto uważać z dodawaniem soli. Lekko mdły smak rolady przełamią także oliwki lub kapary. Pomocne będą również sosy, które sprawią, że potrawa nie będzie sucha. Z łatwością przygotujesz np. sos jogurtowy z czosnkiem lub sos musztardowy. Dzięki dodatkom możesz wyjść poza schemat popularnego przepisu na roladę szpinakową z łososiem.
Jak się okazuje, łosoś w roladzie szpinakowej nie jest niezastąpiony! Możemy go zamienić na składniki przypominające go w smaku i strukturze albo nawiązujące do jego intensywnie pomarańczowego koloru. Macie swój ulubiony przepis na roladę szpinakową? Podzielcie się nim w komentarzu!