Chleb wydaje się być podstawowym produktem każdej diety i to niezależnie od rodzaju pieczywa, jakie się wybierze. W zdecydowanej większości polskich domów on po prostu jest i wielu ludzi nie wyobrażałoby sobie życia bez niego. Co wówczas, gdy z jakichś przyczyn nie możemy lub po prostu nie chcemy jeść chleba? Jakie są jego zamienniki?
- Czy warto rezygnować z chleba?
- Jaki chleb jest zdrowy?
- Co jeść zamiast chleba?
- Alternatywa dla pieczywa – więcej niż można się spodziewać
Czy warto rezygnować z chleba?
Chleb jest podstawą naszej diety, choć tak naprawdę o tym, jaki będzie miał wpływ na nasze zdrowie, zależeć będzie od jego rodzaju. Niestety na większości polskich stołów króluje chleb mieszany, biały czy też inaczej zwany pszennym, a także tego samego rodzaju bułki. Wiele osób kupuje także pieczywo w marketach, które mają ten mankament, że są wyrabiane z ciasta głęboko mrożonego. To wszystko niestety nie sprawia, że chleb staje się zdrowy, jest wręcz przeciwnie. Jego nadmiar może się negatywnie na nas odbić, dlatego warto poszukać odpowiedniej alternatywy.
Czy warto rezygnować z chleba? Niekoniecznie. Najważniejsze będą przede wszystkim dwie kwestie – odpowiednio dobrany zdrowy i pełnoziarnisty chleb, a także zróżnicowana dieta. Innymi słowy, warto czasem postawić na coś innego niż tylko pieczywo.
Jaki chleb jest zdrowy?
Wybór pieczywa jest naprawdę szeroki i wielu ludzi nawet nie zdaje sobie z tego do końca sprawę, dzieląc ten produkt spożywczy albo na pieczywo pszenne, albo pełnoziarniste i koniec. Lista zdrowych odmian chleba jest znacznie szersza i można tu wymienić choćby: chlebek gryczany, pomidorowy chlebek z komosą ryżową, chlebek z fasoli i kaszy, pomidorowy chlebek gryczany czy paleo. Nie zapominajmy też oczywiście zapomnieć o popularnych odmianach pełnoziarnistych czy pieczywie typu graham, orkiszowego czy razowego.
Co jeść zamiast chleba?
Odmian pieczywa można znaleźć wiele, ale czasem warto też z niego zrezygnować i postawić na inne produkty spożywcze. Ciekawym zamiennikiem są choćby płatki owsiane, gryczane, ryżowe, jęczmienne i orkiszowe. Z powodzeniem można je ugotować na mleku krowim, roślinnym lub nawet na wodzie. Z powodzeniem można do nich dodać także ulubione owoce. Do łask wróciła także kasza jaglana, którą przyrządza się podobnie i można ją połączyć np. w miodem. Warto pomyśleć także o omlecie, ale nie tylko tradycyjnego z jajek, ale i takiego połączonego… z bananem, warzywami, wędliną.
A może tortilla gryczana? Jest zdrowsza od pszennej, do tego można w niej zmieścić całkiem sporo warzyw. Pewną alternatywą są także wafle ryżowe, gryczane czy jaglane, choć nie powinno się z nimi przesadzać, z racji tego, że są wysoko przetworzone.
Alternatywa dla pieczywa – więcej niż można się spodziewać
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kromki chleba, ale wszystko jest kwestia przyzwyczajenia. Od czasu do czasu warto od tego odejść i przede wszystkim przerzucić się na pieczywo pełnowartościowe, a także inne produkty o bogatych składnikach odżywczych. Jedzenie musi być wartościowe.