Przedstawione menu jest dobrym przykładem na to, że jedzenie zdrowe może być też smaczne i pożywne, a także łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Zapraszamy do kulinarnej zabawy.
1. Kurczak z brokułami w sosie jogurtowo – czosnkowym
2. Kasza gryczana smażona z dodatkiem batatów
3. Sałatka z tuńczyka z jajkami i kukurydzą
4. Ciasto marchewkowe w wersji fit
5. Amarantusowe burgery z indyka, dobre do pracy
1. Kurczak z brokułami w sosie jogurtowo – czosnkowym
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- pół brokułu, 2 ząbki czosnku,
- jogurt naturalny,
- sól himalajska,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- kurczaka ugotować na parze, pokroić na kawałki,
- brokuł podzielić na kawałki, ugotować w posolonej wodzie,
- przeciśnięty przez praskę czosnek pomieszać z jogurtem i przyprawić solą i pieprzem do smaku,
- kurczaka pomieszać z brokułami i polać sosem.
2. Kasza gryczana smażona z dodatkiem batatów
Składniki:
- woreczek prażonej kaszy gryczanej,
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy,
- 350 gram batatów,
- 1 mała cebula,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- pół papryczki chili,
- por,
- szczypiorek wedle smaku.
Sposób przygotowania:
- kaszę ugotować i odcedzić;
- na patelnię wlać ok.2 łyżek oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojonego batata ok. 5 minut, w zależności od tego czy szybko zmięknie,
- mieszać co jakiś czas,
- cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki,
- dodać do smażonego batata i razem przesmażyć przez ok. 2 minuty,
- patelnię należy na chwilę odsunąć, a do następnego naczynia dodać łyżkę oliwy i smażyć drobno pokrojony por przez 5 min. od czasu do czasu mieszając, doprawić,
- do przesmażonych produktów dodać kaszę przyprawioną papryczką chili, wymieszać wszystko i podgrzać, można doprawić szczypiorkiem.
3. Sałatka z tuńczyka z jajkami i kukurydzą
Składniki:
- 200 gram makaronu,
- puszka tuńczyka,
- 3 jajka,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 3 grube plastry żółtego sera,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- makaron ugotować i odcedzić,
- jajka ugotować i pokroić razem z serem,
- tuńczyka i kukurydzę odsączyć i połączyć z poprzednimi pokrojonymi składnikami,
- dodać 3 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem.
4. Ciasto marchewkowe w wersji fit
Składniki:
- 300 gram (około 3,5 szklanki) tartej marchwi,
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 4 jajka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego,
- 2 garście orzechów włoskich,
- 2-3 goździki,
- szczypta imbiru,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- marchew utrzeć na tarce o drobnych oczkach,
- płatki owsiane zmielić na mąkę,
- białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę, dodać szczyptę soli. Połączyć z żółtkami dokładnie mieszając,
- stale mieszając dodawać do przygotowanej masy startą marchew,
- dodać cynamon, imbir i proszek do pieczenia (partiami),
- goździki utłuc i dodać do masy marchewkowej,
- tak samo postępować z orzechami,
- dodać 2 łyżki oleju i miód, wszystko wymieszać,
- blachę posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia,
- ciasto piec przez godzinę w temperaturze 160-170 stopni, co dwadzieścia minut obracając blachę.
5. Amarantusowe burgery z indyka, dobre do pracy
Składniki:
- kilka filetów z indyka,
- 4 łyżki zimnej wody,
- 4 kawałki suszonych pomidorów,
- łyżka oliwy z suszonych pomidorów,
- 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego.
Sposób przygotowania:
- mięso zmielić z suszonymi pomidorami dodać wodę oraz olej z suszonych pomidorów, a także amarantusa ekspandowanego i przyprawy,
- wyrabiać ręką przez minutę,
- utoczyć 6 płaskich kotletów o jednakowej grubości i wysokości, obtoczyć w oliwie z pomidorów,
- smażyć beztłuszczowo na średnio rozgrzanej patelni przez 5 minut obracając.
Przygotowując przedstawione potrawy można bawić się smakami, kolorami nie zapominając przy tym, że robi się dla siebie o wiele więcej niż dostarczenie kilkudziesięciu kalorii. Zmysły smaku lubią zmiany, dlatego dowolnie zmodyfikowane propozycje w podanym menu powinny smakować jeszcze lepiej!
Spodobał mi się ten kurczak z brokułem oraz kasza gryczana z batatami. Teraz jest sezon na dynię, więc można ją wykorzystać w swoim fit menu. Na kwestii smaku jest wiele świetnych przepisów, ja najczęściej z nich korzystam.
Mnie chyba najbardziej zachwyciły te amarantusowe burgery. Zwykle mam problem z zabieraniem śniadań do pracy, bo albo biorę byle co, albo wcale. Teraz aż mam ochotę poświęcić trochę czasu na swoje „biurowe menu” ;-).