Strona główna Kulinaria

5 pomysłów na zdrowe i smaczne menu

429
2
Sałatka z tuńczyka z jajkiem, pomidorami i ogórkiem

Przedstawione menu jest dobrym przykładem na to, że jedzenie zdrowe może być też smaczne i pożywne, a także łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Zapraszamy do kulinarnej zabawy.

1. Kurczak z brokułami w sosie jogurtowo – czosnkowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • pół brokułu, 2 ząbki czosnku,
  • jogurt naturalny,
  • sól himalajska,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • kurczaka ugotować na parze, pokroić na kawałki,
  • brokuł podzielić na kawałki, ugotować w posolonej wodzie,
  • przeciśnięty przez praskę czosnek pomieszać z jogurtem i przyprawić solą i pieprzem do smaku,
  • kurczaka pomieszać z brokułami i polać sosem.

Kurczak zapiekany z brokułami

2. Kasza gryczana smażona z dodatkiem batatów

Składniki:

  • woreczek prażonej kaszy gryczanej,
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy,
  • 350 gram batatów,
  • 1 mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • pół papryczki chili,
  • por,
  • szczypiorek wedle smaku.

Sposób przygotowania:

  • kaszę ugotować i odcedzić;
  • na patelnię wlać ok.2 łyżek oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojonego batata ok. 5 minut, w zależności od tego czy szybko zmięknie,
  • mieszać co jakiś czas,
  • cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki,
  • dodać do smażonego batata i razem przesmażyć przez ok. 2 minuty,
  • patelnię należy na chwilę odsunąć, a do następnego naczynia dodać łyżkę oliwy i smażyć drobno pokrojony por przez 5 min. od czasu do czasu mieszając, doprawić,
  • do przesmażonych produktów dodać kaszę przyprawioną papryczką chili, wymieszać wszystko i podgrzać, można doprawić szczypiorkiem.

3. Sałatka z tuńczyka z jajkami i kukurydzą

Składniki:

  • 200 gram makaronu,
  • puszka tuńczyka,
  • 3 jajka,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 3 grube plastry żółtego sera,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • makaron ugotować i odcedzić,
  • jajka ugotować i pokroić razem z serem,
  • tuńczyka i kukurydzę odsączyć i połączyć z poprzednimi pokrojonymi składnikami,
  • dodać 3 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem.

Miska pełna sałatki z tuńczyka

4. Ciasto marchewkowe w wersji fit

Składniki:

  • 300 gram (około 3,5 szklanki) tartej marchwi,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego,
  • 2 garście orzechów włoskich,
  • 2-3 goździki,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  • marchew utrzeć na tarce o drobnych oczkach,
  • płatki owsiane zmielić na mąkę,
  • białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę, dodać szczyptę soli. Połączyć z żółtkami dokładnie mieszając,
  • stale mieszając dodawać do przygotowanej masy startą marchew,
  • dodać cynamon, imbir i proszek do pieczenia (partiami),
  • goździki utłuc i dodać do masy marchewkowej,
  • tak samo postępować z orzechami,
  • dodać 2 łyżki oleju i miód, wszystko wymieszać,
  • blachę posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia,
  • ciasto piec przez godzinę w temperaturze 160-170 stopni, co dwadzieścia minut obracając blachę.

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

5. Amarantusowe burgery z indyka, dobre do pracy

Składniki:

  • kilka filetów z indyka,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • 4 kawałki suszonych pomidorów,
  • łyżka oliwy z suszonych pomidorów,
  • 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego.

Sposób przygotowania:

  • mięso zmielić z suszonymi pomidorami dodać wodę oraz olej z suszonych pomidorów, a także amarantusa ekspandowanego i przyprawy,
  • wyrabiać ręką przez minutę,
  • utoczyć 6 płaskich kotletów o jednakowej grubości i wysokości, obtoczyć w oliwie z pomidorów,
  • smażyć beztłuszczowo na średnio rozgrzanej patelni przez 5 minut obracając.

Przygotowując przedstawione potrawy można bawić się smakami, kolorami nie zapominając przy tym, że robi się dla siebie o wiele więcej niż dostarczenie kilkudziesięciu kalorii. Zmysły smaku lubią zmiany, dlatego dowolnie zmodyfikowane propozycje w podanym menu powinny smakować jeszcze lepiej!

2 KOMENTARZE

  1. Spodobał mi się ten kurczak z brokułem oraz kasza gryczana z batatami. Teraz jest sezon na dynię, więc można ją wykorzystać w swoim fit menu. Na kwestii smaku jest wiele świetnych przepisów, ja najczęściej z nich korzystam.

  2. Mnie chyba najbardziej zachwyciły te amarantusowe burgery. Zwykle mam problem z zabieraniem śniadań do pracy, bo albo biorę byle co, albo wcale. Teraz aż mam ochotę poświęcić trochę czasu na swoje „biurowe menu” ;-).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here