Strona główna Biznes

Skrzynki na owoce i warzywa a prawidłowe przechowywanie i transportowanie żywności – co trzeba wiedzieć?

678
0
Jabłko na paletach

Transport żywności nie jest prosty, szczególnie gdy mamy do czynienia z produktami łatwo się psującymi, jak owoce i warzywa. Aby dotarły do miejsca docelowego, na przykład sklepu, w jak najlepszym stanie, muszą być przewożone w sposób prawidłowy z zachowaniem właściwej metody przechowywania. Co warto wiedzieć o transporcie owoców i warzyw?

Jakie powinny być warunki transportowe dla owoców i warzyw?

Przewożenie owoców i warzyw, szczególnie tych świeżych jest szczególnie kłopotliwe, ponieważ są to produkty szybko się psujące. To sprawia, że w czasie transportu należy zachować szczególną ostrożność, co umożliwi ich przewiezienie z jednoczesnym zachowaniem ich świeżości. Nie jest to łatwe, jednak jak najbardziej możliwe, trzeba jednak zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, w tym czas transportu, temperaturę, wilgotność, a także sposób przechowywania. Co za tym idzie, to jakich skrzynek transportowych się użyje też będzie miało duże znaczenie. W ten sposób zagwarantujemy bezpieczeństwo i wysoką jakość przewożonego towaru.

Jak przechowywać owoce i warzywa w czasie transportu?

W przypadku przechowywania owoców i warzyw w trakcie transportu, bardzo istotne jest zastosowanie odpowiednich skrzynek, które zabezpieczą żywność przed uszkodzeniem. Powinny być one wykonane z wysokiej jakości materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, dzięki czemu zachowane zostanie pełne bezpieczeństwo. Skrzynki na owoce i warzywa oferuje bekuplast, a dzięki zastosowaniu odpowiednich tworzyw, zapewniona zostaje odpowiednia wentylacja, a samo opakowanie podlega recyklingowi, co daje dodatkowe korzyści dla środowiska. Przy wyborze sposobu przechowywania, istotne jest, by zwracać uwagę na certyfikaty jakości i zezwolenia świadczące o dopuszczeniu produktu do kontaktu z żywnością.

Skrzynki z tworzyw sztucznych na owoce i warzywa

Jaka temperatura dla transportu żywności?

Temperatura, w której przewożone są owoce i warzywa także ma duże znaczenie, szczególnie gdy do pokonania jest naprawdę duża odległość. Ponieważ żywność ta stosunkowo szybko się psuje, wymagane jest, by była transportowana w warunkach chłodniczych. Co ważne, poszczególne owoce i warzywa wymagają innych warunków przechowywania, co za tym idzie, także inne potrzeby temperaturowe. Przewożenie kilku gatunków owoców czy warzyw jednocześnie może być więc trudne, jednak nie jest niemożliwe. Coraz częściej pojazdy chłodnicze wyposażone są w oddzielne przegrody, które pozwalają na ustawienie odpowiedniej temperatury dla każdej z nich. Dzięki temu jesteśmy w stanie przedłużyć świeżość produktów spożywczych od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy.

Co z czasem transportu owoców i warzyw?

Zdecydowanie czas transportu także będzie miał tutaj znaczenie. Wprawdzie dzięki zachowaniu prawidłowych warunków temperaturowych i wykorzystaniu właściwych skrzynek transportowych możemy w miarę długo utrzymać świeżość owoców i warzyw. Mimo to im szybciej zostaną one przewiezione, tym lepiej. Warto też wiedzieć jak długo możliwe jest przechowywanie produktów w tak stworzonych warunkach, ponieważ będą też owoce czy warzywa, których nie da się trzymać dłużej niż 1-2 tygodnie i takie, których okres przechowywania bez spadku jakości może trwać nawet do kilku miesięcy. Przewożąc kilka rodzajów produktów, należy więc wziąć to pod uwagę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here