Ziemniaki niewątpliwie stanowią jeden z głównych składników w naszej diecie i często goszczą na naszych stołach w najróżniejszych wariantach. Nie jesteśmy jednak skazani tylko na nie i można spróbować urozmaicić posiłki, decydując się na inne rozwiązania. Oto 5 pomysłów na to, jak zastąpić ziemniaki przy obiedzie.
Czy warto jeść ziemniaki na obiad?
Ziemniaki wbrew pozorom są dosyć zdrowe, choć jak wiadomo, ile można je jeść? Mają całkiem sporo wartości odżywczych, nie są zbyt kaloryczne, mają skrobię, witaminę C, potas czy wapń. Oczywiście wiele będzie zależało od tego, w jaki sposób się je przyrządzi. Powodem dla odrzucenia ziemniaków może być jednak wysoka wartość indeksu glikemicznego, dlatego nie zawsze są zalecane choćby osobom z cukrzycą.
1. Ryż
Bardzo popularnym produktem idealnie nadającym się do spożycia zamiast ziemniaków jest ryż, który na półkach spotkać można w bardzo różnych odsłonach. Podawać można je na różne sposoby, jako osobne danie lub połączone z innymi produktami, jak np. warzywa, mięso. Możliwości jest całkiem sporo, do tego ryż jest zdecydowanie bardzo zdrową opcją i można zastanowić się nad wieloma wariacjami dań właśnie z tym składnikiem.
2. Kasza
Kolejnym pomysłem są także kasze i jak w przypadku ryżu, tu także mamy do czynienia z dużą ich różnorodnością. Każdy znajdzie coś dla siebie i z pewnością da radę połączyć ten składnik z innymi daniami obiadowymi. Warto więc próbować i sprawdzać, a przepisów na posiłki z kaszą zdecydowanie nie brakuje i dobrze komponuje się zarówno w warzywami, jak i mięsem. Podobnie jak ryż, ma wiele korzystnych składników odżywczych. Dobrze, jeżeli na naszych talerzach zagości częściej, a przepisów związanych z kaszą jest całkiem sporo.
3. Makaron
Kto nie lubi dań makaronowych? Wbrew pozorom spaghetti to niejedyna możliwość. Makarony krótki i długi, w formie nitek, wstążek, rurek, kolanek, czy muszelek. Opcji i wariacji jest sporo i można je łączyć z najróżniejszymi składnikami spożywczymi, tworząc tym samym niezapomniane i wspaniale smakujące dania. Dobry produkt zarówno do dań wegetariańskich, jak i zdecydowanie bardziej mięsnych. Jeżeli chce się jeść bardziej zdrowo, warto wybierać makaron pełnoziarnisty. Opcji pod tym względem także nie brakuje.
4. Bataty
Bataty to słodka odmiana ziemniaków. Mało przypominają te tradycyjne produkty, do tego charakteryzują się zupełnie innym smakiem, a także zdecydowanie bogatszymi składnikami odżywczymi. Można je podawać na różne sposoby, podobnie jak w przypadku zwykłych ziemniaków, są mniej tuczące i zdecydowanie zdrowsze, choć nie tak popularne. Warto zdecydowanie dać szanse temu rodzajowi ziemniaków, a nuż zagości częściej na nasztch talerzach.
5. Warzywne puree
Puree kojarzy nam się przede wszystkim z ziemniakami i to dość błędnie, ponieważ z powodzeniem można to danie wykonać także z warzyw. Przykładem może być choćby marchewka, kalafior, dynia, brokuły. Nie trzeba się martwić o takie papki, ponieważ wbrew pozorom smakują naprawdę dobrze i do tego są też niesamowicie zdrową alternatywą. Warto więc zastanowić się także właśnie na ta opcją.
Polska ziemniakiem i cebulą stoi. My w sumie rzadko jemy ziemniaki, wolimy właśnie podane wyżej zamienniki. Choć bataty zdecydowanie nie pasują mi do wszystkiego. Są za słodkie.
Makaron chyba jest najlepszym odpowiednikiem ziemniaków. Dodatkowo pasują wszędzie i można je podawać do każdego dania. Ja do obiadu stosuje makaron z sosen śmietankowo koperkowym i z tuńczykiem i powiem wam, że takie połączenie jest wybitne 🙂