Strona główna Kultura

Czym zastąpić skrobię kukurydzianą w przepisach?

193
0
Miska z mąką, drewniana łyżka, w miseczce obok znajduje się olej i mąka

Skrobia kukurydziana może być wykorzystywana zarówno do wyrabiania wypieków, jak i przyrządzania potraw na słono. A jeśli nie masz w kuchni skrobi kukurydzianej? Czy można zastąpić ją innym składnikiem? Czym różni się skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej?

Skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana

Chociaż skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana są często używane jako pojęcia tożsame, to nie są to te same składniki. Skrobię kukurydzianą, nazywaną także maizeną, pozyskuje się z białych pręcików kukurydzy, natomiast mąkę kukurydzianą z jej ziaren. W mące znajduje się już skrobia, a oprócz niej mąka kukurydziana zawiera także błonnik, białko oraz śladowe ilości witamin A i D.

Zarówno skrobia, jak i mąka mają neutralny smak, dlatego można je stosować podczas pieczenia ciast czy też smażenia omletów. Skrobię kukurydzianą często używa się do zagęszczania potraw, dlatego sprawdzi się ona także podczas przygotowywania sosów i gulaszów. Skrobia kukurydziana nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby z jego nietolerancją, a także chorujące na celiakię.

Czy mąka z tapioki to zamiennik skrobi kukurydzianej?

Zamiennikiem skrobi może być bezglutenowa mąka z tapioki uzyskiwana z manioku (czyli znanego w Afryce zboża). Mąka z tapioki jest bogata w przeciwutleniacze i węglowodany. Stanowi również źródło potasu, fosforu i wapnia.

Do jakich potraw najlepiej dodawać mąkę z tapioki? Ten składnik nadaje się do przygotowywania masy na naleśniki, gofry czy też placki. Świetnie sprawdzi się również podczas zagęszczania sosów oraz pieczenia kruchego ciasta do tart.

Mąka pszenna — zamiennik maizeny

Zamiennik maizeny w wypiekach może stanowić uniwersalna mąka pszenna. Jednak nie jest ona bezglutenowa, dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, nie powinny spożywać dań z jej dodatkiem. To najbardziej popularny rodzaj mąki, który znajduje zastosowanie podczas pieczenia ciast i tortów, gotowania zup z zasmażką, jak i przygotowywania mięsa w cieście.

Wypróbuj mąkę ryżową zamiast skrobi kukurydzianej

Kolejny produkt, który jest zamiennikiem skrobi kukurydzianej to mąka ryżowa. Może ona wykazywać działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, dzięki regulowaniu gospodarki lipidowej organizmu i poziomu glukozy. Mąka ryżowa nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczna dla osób z jego nietolerującą.

Mąkę ryżową wykorzystuje się do wyrabiania makaronu, a także przygotowywania racuchów i ciasteczek. Świetnie sprawdza się podczas smażenia naleśników i omletów. Potrawy z dodatkiem mąki ryżowej są sycące, dlatego mogą być spożywane przez osoby, którym zależy na utracie masy ciała.

Mielone siemię lniane, czyli zdrowy substytut skrobi kukurydzianej

Jeśli zastanawiasz się, czym można zastąpić skrobię kukurydzianą, to wśród jej zamienników znajduje się także mielone siemię lniane. Produkt ten stanowi źródło kwasów tłuszczowych i może wpływać na prawidłowe ciśnienie krwi, a także wspierać pracę serca. Siemię lniane to składnik wykorzystywany do przyrządzania sosów, pieczenia ciast, smażenia naleśników oraz przygotowywania deserów. To bardzo zdrowy zamiennik skrobi kukurydzianej, dlatego może być spożywany jako dodatek do owsianki lub jaglanki, a także w formie kisielu.

Zamienników skrobi kukurydzianej jest naprawdę wiele. Niektóre zawierają cenne wartości odżywcze, a inne są dosyć kaloryczne. Warto wybierać te zamienniki maizeny, które dostarczą organizmowi jak najwięcej cennych minerałów i składników.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here