Parmezan jest twardym włoskim serem typu podpuszczkowego wytwarzanym według ściśle ustalonych procedur z surowego mleka pochodzącego od krów rasy Razza Reggiana. Ser ten leżakuje w solance oraz charakteryzuje się intensywnym orzechowo-owocowym smakiem i zwartym biało-kremowym miąższem. Ze względu na długi czas dojrzewania jego cena jest dosyć wysoka, nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, czym zastąpić parmezan w kuchni. Oto parę jego substytutów.
- Grana Padano to najlepszy zamiennik parmezanu
- Pecorino Romano jako parmezan
- Ser Asiago jako substytut parmezanu
- Ser Piave zamiennikiem parmezanu
Grana Padano to najlepszy zamiennik parmezanu
Jeden z najbardziej popularnych zamienników parmezanu to ser Grana Padano, który jest wytwarzany z mleka krowiego. Jednak podstawową różnicę między parmezanem a Grana Padano, stanowi przestrzeganie mniej restrykcyjnych procedur podczas jego produkcji. Granda Pando wymaga też krótszego czasu leżakowania — okres dojrzewania tego sera wynosi minimum 9 miesięcy, natomiast parmezan potrzebuje nawet 3 lat, aby osiągnąć swoje walory smakowe. Jednak poza tym Granda Pando swoją orzechową nutą bardzo go przypomina. Jest twardy, chrupiący i łatwo się ściera, więc można go używać jako dodatku do sosów i sałatek.
Pecorino Romano jako parmezan
Jeśli chcesz wiedzieć, czym zastąpić parmezan, to śmiało możesz użyć zamiast niego Pecorino Romano. Posiada on bardzo charakterystyczny ostry smak z orzechową nutą, dlatego świetnie sprawdzi się jako substytut parmezanu. Produkuje się go z mleka owczego, więc zawiera więcej tłuszczu, jednak kruchością i stopniem twardości jest zbliżony do parmezanu. Można stosować go jako dodatek do sałatek, sosów, pizzy i makaronu. To najczęściej wybierany przez Włochów zamiennik parmezanu.
Ser Asiago jako substytut parmezanu
Znakomitym zamiennikiem parmezanu jest także Asiago. Długie leżakowanie tego sera sprawia, że odznacza się on wyrazistymi walorami smakowymi z subtelną orzechową nutą. Podobnie jak parmezan powstaje z mleka krowiego i ma łuszczą się strukturę. Należy jednak pamiętać, że ser ten nie posiada tak intensywnego smaku, dlatego warto dodawać go do potraw w nieco większej ilości. Zatem, jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić parmezan w pesto, bez wahania postaw na ser Asiago. Stanowi on również przepyszny dodatek do makaronów.
Ser Piave zamiennikiem parmezanu
Ser Piave często określa się mianem kuzyna parmezanu. Wytwarza się go z mleka krowiego w Belluno we Włoszech. W wyniku długiego dojrzewania ser ten nabiera bardziej intensywnego smaku, który jest bardzo zbliżony do parmezanu. Natomiast młody Piave ma jasny kolor i delikatny słodki posmak. Można używać go jako dodatku do sosów, sałatek, makaronów i pizzy.
Istnieje wiele różnych zamienników parmezanu, którymi z powodzeniem można zastępować ten ser w potrawach kuchni włoskiej. Dużą zaletą korzystania z substytutów jest ich lepsza dostępność i korzystniejsza cena. Jakie znasz jeszcze sery, które swoim smakiem przypominają parmezan? Czekamy na Twoje propozycje w komentarzu pod artykułem.