Kiedy chcemy dowiedzieć się, co powinniśmy jeść na śniadanie, często napotykamy wiele wprowadzających w błąd informacji. Z tej przyczyny, kiedy myślimy o śniadaniu, najczęściej przychodzą nam do głowy: sok ze świeżych pomarańczy, dojrzały banan czy też jogurty różnego rodzaju. Niestety, te produkty nie są jednak do końca odpowiednią propozycją na śniadaniowe menu.
1. Ciasto francuskie i drożdżowe
2. Jogurty oraz produkty mleczne
3. Gruszki
4. Pomidory
5. Ogórki i inne zielone warzywa
6. Banany
7. Zimne napoje gazowane
8. Przyprawy
9. Cytrusy
10. Słodycze
Dlaczego? Ponieważ śniadanie to pierwszy posiłek dnia i te składniki są pierwszymi, które „wpadną” do naszego pustego żołądka. Mimo tego, że wiele z nich ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, mogą one sprawić, że nie będziemy się dobrze czuli przez resztę dnia. Podajemy 10 produktów, których powinniśmy unikać, w przypadku gdy jeszcze nie zjedliśmy nic wcześniej.
1. Ciasto francuskie i drożdżowe
Jedzenie, które zawiera drożdże podrażnia błonę śluzową żołądka i może wywoływać nieprzyjemne wzdęcia.
2. Jogurty oraz produkty mleczne
W przypadku gdy spożywamy jogurt na pusty żołądek, w jego wnętrzu zaczyna produkować się kwas chlorowodorowy. Przez to, że likwiduje on bakterie mlekowe, jest szkodliwy dla naszej flory bakteryjnej. W związku z tym, jedzenie tego typu produktów na śniadanie, mija się z celem i przysparza nam więcej szkody niż pożytku.
3. Gruszki
Włókno surowe zawierające się w gruszkach, może uszkodzić błonę śluzową naszego pustego żołądka.
4. Pomidory
Pomidory zawierają duże ilości kwasu taninowego, który ma wpływ na zwiększenie kwasowości żołądka. To może być przyczyną powstawania wrzodów.
5. Ogórki i inne zielone warzywa
Surowe warzywa są źródłem bogatym w aminokwasy, jednak jeżeli spożywamy je na pusty żołądek, możemy nabawić się zgagi, wzdęć i bólu brzucha.
6. Banany
Jeśli zjemy banana będąc na czczo, doprowadzi to do gwałtownego wzrostu poziomu magnezu we krwi, a to może spowodować uszkodzenia serca.
7. Zimne napoje gazowane
Picie napojów gazowanych o poranku może doprowadzić do zmniejszenia dopływu krwi do żołądka i uszkodzenia jego błony śluzowej. W efekcie, spożywane przez nas jedzenie, będzie trawione o wiele wolniej.
8. Przyprawy
Ostro przyprawione produkty i potrawy, mogą spowodować podrażnienie, a także uszkodzenie błon śluzowych układu pokarmowego. Znacznie przyspieszają również produkcję kwasów żołądkowych. To prowadzi do wielu problemów z trawieniem.
9. Cytrusy
Cytrusy są bogatym źródłem kwasów owocowych. W momencie gdy spożywamy je na pusty żołądek, możemy nabawić się zgagi, a także zwiększamy ryzyko powstania nieżytu żołądka, a nawet wrzodów.
10. Słodycze
Spożywanie cukru powoduje wzrost poziomu insuliny, co może obciążać naszą trzustkę, która dopiero co się rano „wybudziła”. Takie działanie może prowadzić do cukrzycy.
Tak się składa, że nie zdarzyło mi się jeszcze by jeść na pusty żołądek którąkolwiek z tych rzeczy 🙂