Dla producentów dobrej żywności miejsce na rynku zawsze się znajdzie. Coraz częściej zwracamy bowiem uwagę nie tylko na wygląd, ale również na jakość tego, co jemy. Jeśli myślisz o rozwinięciu swojego biznesu, to musisz mieć świadomość, że współczesny przemysł spożywczy oparty jest na wysokiej klasy technologii. Dzięki niej Twoje produkty będą nie tylko smaczne, ale również znacznie tańsze, ponieważ nowoczesne maszyny są energooszczędne, a do ich obsługi nie potrzeba wielu pracowników. Sprawdź, czego potrzebujesz, by zacząć lub rozwinąć swój biznes.
2. Wilk Masarski do cięcia i rozdrabniania
3. Perfekcyjne wędzenie i parzenie
4. Myjka do pojemników, bo nie masz czasu zmywać
1. Higiena przede wszystkim – śluza sanitarna
Najpierw absolutne podstawy. Urządzenia, maszyny spożywcze, które warto mieć oglądniesz na stronie producentów takich jak zfm-online.com i wiele z nich wyda Ci się niezbędnych, jednak najważniejsze jest bezpieczeństwo Twoich produktów. To nie tylko kwestia wymagań Sanepidu, lecz przede wszystkim budowania zaufania klientów. Pracujesz na nie latami, a jedno negatywne doświadczenie spowodowane zatruciem ludzi może wszystko przekreślić. Powinieneś więc posiadać specjalną śluzę sanitarną i egzekwować to, by Twoi pracownicy zawsze z niej korzystali. Służy ona do dezynfekcji rąk i butów. Dzięki temu znacznie zmniejszone zostaje niebezpieczeństwo wprowadzenia zanieczyszczeń do hali produkcyjnej. Niezbędne jest również wyposażenie pracowników w czepki i rękawiczki.
2. Wilk Masarski do cięcia i rozdrabniania
Pewnie wielu z was kojarzy jeszcze klasycznych masaży, czyli wielkich, silnych mężczyzn, którzy dzielą mięso na kawałki za pomocą tasaka.Ta praca na szczęście w dzisiejszych czasach nie musi być tak ciężka i można ją wykonać znacznie szybciej przy użyciu wilka masarskiego. Jego funkcją jest podział i rozdrobnienie mięsa, by w dalszej kolejności zrobić z niego aromatyczne wyroby garmażeryjne. Urządzenie posiada wiele możliwości ustawień, dzięki czemu możesz uzyskać dokładnie to, czego oczekujesz.
3. Perfekcyjne wędzenie i parzenie
A co, jeśli Ci powiem, że do wytwarzania wędlin i serów, które smakują jak z czasów Twojego dzieciństwa, wykorzystuje się mikroprocesory? Brzmi trochę jak science fiction, jednak w tym wypadku nie trzeba bać się buntu robotów, lecz raczej cieszyć się z funkcjonalności komór wędzarniczo-parzelniczych. Dzięki ich nowoczesnej konstrukcji jesteśmy w stanie w dokładny sposób owędzić lub sparzyć produkt w niemal całkowicie zautomatyzowany sposób. Dodatkowo, urządzenie, kiedy wytworzy optymalny stan w środku, zacznie go jedynie podtrzymywać, dzięki czemu Twoje rachunki za prąd będą niższe. Brzmi jak przyszłość, ale najlepsi producenci wędlin i serów korzystają z niej już dziś.
4. Myjka do pojemników, bo nie masz czasu zmywać
Nie ma najmniejszego sensu, by powtarzalne, bezmyślne czynności wykonywał człowiek. To strata czasu i pieniędzy. W tym wypadku to również kwestia higieny. Myjka do pojemników, dzięki odpowiedniej konstrukcji i wysokiej temperaturze, jest w stanie zabić praktycznie wszystkie bakterie. W tym czasie Ty i Twoi pracownicy możecie zająć się myśleniem o tym, co możecie zrobić, by Wasze produkty były jeszcze smaczniejsze.
Te maszyny wyglądają kosmicznie :D. I kosztownie z drugiej strony. Taki biznes spożywczy nie jest wcale tak prosty, jak by się to mogło wydawać.