Strona główna Kulinaria

Czym zastąpić jajko?

71
0
jajko

Jajka są tak popularne w kuchni, że znalezienie ich zamiennika wydaje sporym wyzwaniem. Okazuje się jednak, że istnieje kilka produktów, które z powodzeniem mogą być stosowane w przepisach na wypieki i desery. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się, czym zastąpić jajko.

Woda gazowana jako zamiennik jajka w ciastach

Chcesz upiec ciasto, ale nie masz jajek? Zamiast nich możesz dodać do masy wodę gazowaną. Zazwyczaj jajka w przepisach na ciasta i inne wypieki pełnią rolę spulchniacza, dlatego woda gazowana sprawdzi się tutaj znakomicie. Dzięki swojej zdolności do uwalniania dwutlenku węgla podczas pieczenia dodaje ona puszystości produktom takim jak ciasta biszkoptowe czy muffiny. Zalecamy używanie tego zamiennika w proporcji 60 ml wody gazowanej na jedno jajko, a Twoje wypieki będą lekkie i delikatne.

Siemię lniane zamiast jajka

Siemię lniane jest idealne jako zamiennik jajka w przepisach na pieczywo czy też wegańskie ciasteczka, gdzie jajko służy głównie jako spoiwo. Specjalny żel można przygotować, mieszając 1 łyżkę mielonego siemienia z 3 łyżkami wody. Taka mieszanka jest w stanie zastąpić 1 jajko w przepisie, pozwalając składnikom i nadając ciastu odpowiedniej struktury. Wegański chleb przygotowany z dodatkiem mielonego siemienia lnianego posiada lekki, orzechowy posmak, co dla niektórych osób może być pewnym atutem.

Nasiona chia jako zamiennik jajka

Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, mogą być wykorzystane do zrobienia żelu, który świetnie spaja składniki. Z tego względu są one często stosowane w przepisach na ciasta, ciasteczka, a także produkty bezglutenowe. Żel z nasion chia przygotowuje się, mieszając 1 ich łyżkę z 3 łyżkami wody. Po namoczeniu nasiona chia pęcznieją, tworząc substancję konsystencją przypominającą surowe jajko. Są one również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik, co dodatkowo zwiększa ich wartość odżywczą w diecie​.

Mieszanka octu i sody oczyszczonej zamiast jajka

Mieszanka octu i sody oczyszczonej jako zamiennik jajka jest szczególnie przydatny w przepisach, które wymagają szybkiego wyrastania ciasta, takich jak domowe chleby. Łącząc 1 łyżkę octu z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, można uzyskać reakcję, która nie tylko spulchnia ciasto, ale też nadaje mu lekkiej tekstury. Zastosowanie mieszanki octu i sody oczyszczonej wydaje się także idealnym rozwiązaniem w przypadku przepisów na amerykańskie naleśniki czy muffiny bananowe​.

Skrobia kukurydziana jako zagęszczacz zamiast jajka

Skrobia kukurydziana jest doskonałym zamiennikiem jajek w deserach, gdzie używa się ich głównie do zagęszczania. Zmieszaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej z 3 łyżkami wody, aby zastąpić jedno jajko. Rozwiązanie to znajduje zastosowanie szczególnie w przepisach na budynie, kremy cukiernicze lub sosy angielskie. Skrobia kukurydziana nie wpływa na smak potraw, dlatego może być też doskonałą alternatywą dla jajka w wypiekach z owocami​​.

Chociaż wydaje się, że jaja są dosyć popularnym składnikiem używanym w kuchni, to w razie potrzeby można je zastąpić innymi produktami. Naszym zdaniem wykorzystywanie zamienników jest świetną opcją dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść jajek. Jakie jeszcze znasz inne alternatywy dla tego produktu? Daj znać w komentarzu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here