Chcesz zrobić schabowego, ale dziecko jest uczulone na jaja i szukasz sposobu na to, aby jednak nie rezygnować z tego kultowego dania? Czy można zrobić panierkę z innych produktów? Szukamy świeżych i smacznych pomysłów na ten dodatek do dania w nowej odsłonie. Warto poznać sprawdzone triki, dzięki którym nie będziesz musiała iść na kompromis.
Co to jest panierka i do czego służy?
Panierka to warstwa, którą pokrywamy produkty spożywcze przed smażeniem lub pieczeniem. Nadaje ona chrupkość potrawie, kusi apetycznym wyglądem, chroni wnętrze potrawy przed wysuszeniem podczas obróbki cieplnej, zatrzymując wilgoć i soki w środku. Sama panierka jest elementem przyprawy, ponieważ do jej przygotowania możemy użyć aromatycznych ziół, bułki tartej, sezamu czy płatków migdałów. Tradycyjna panierka zawiera jaja, mąkę i bułkę tartą. Jaja pełnią rolę spoiwa, jednak nie każdy może lub chce je spożywać. Osoby uczulone na ten produkt, stosujące dietę wegańską lub eksperymentujące w kuchni mogą skorzystać z inspirujących rozwiązań.
Jakie są alternatywy dla jajka w panierce?
Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić jajko, przygotowując panierkę, to możesz użyć mleka roślinnego, na przykład sojowego lub migdałowego, które będzie bazą do panierowania. Zamaczasz w nim produkt, a następnie obtaczasz w sypkim składniku. Innym rozwiązaniem jest wymieszanie mąki z wodą. Dobrze sprawdzi się mąka ziemniaczana lub z ciecierzycy. W tak powstałej gęstej paście obtaczamy np. kotleta, tofu lub warzywo. Zadbaj, aby miała ona konsystencję rozbełtanego jaja.
Jeśli zmiksujesz siemię lniane i wymieszasz z wodą, również powstanie klejąca substancja, która może pełnić rolę „spoiwa” w panierce. Niektórzy smarują jedzenie musztardą, np. sarepską czy dijon, a następnie obsypują bułką tartą lub mąką. Jeśli nie stosujesz jaj kurzych z powodu alergii, to możesz wypróbować jaja przepiórcze. Badania wskazują, że rzadziej wywołują one reakcje alergiczne, ponieważ zawierają inne rodzaje białek niż jaja kurze.
Z czego można przygotować chrupiącą panierkę?
Tradycyjna bułka tarta nie jest już królową panierek. Z czego innego zrobić panierkę? Jest wiele zamienników. Płatki kukurydziane nadają złocistego koloru i tworzą chrupką teksturę. Przed obtoczeniem należy je pognieść, ponieważ wtedy będą się lepiej trzymały. Ciekawą opcją są też pokruszone orzechy, np. migdały czy włoskie, które wzbogacą smak. W kuchni azjatyckiej często stosuje się wiórki kokosowe w charakterze panierki. Świetnie sprawdzają się nasiona, takie jak sezam i pestki dyni. Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie popularnych płatków owsianych. Zamiast do owsianki, wrzuć je do miski z posypką i dodaj ulubione przyprawy. Nie wahaj się eksperymentować. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby miksować powyższe składniki, np. mąkę wymieszać z sezamem.
Jakie są zalety stosowania alternatywnych panierek?
Stosowanie zamienników tradycyjnej panierki z jajkiem i bułką tartą przynosi wiele zalet. Przede wszystkim osoby z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi mogą przygotowywać ulubione dania bez ryzyka niepożądanych reakcji. Różnorodne produkty, takie jak nasiona, orzechy czy płatki, wzbogacają posiłki o cenne składniki odżywcze, m.in. białko, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wegańskie i bezglutenowe panierki są mniej kaloryczne i wspierają utratę wagi na diecie redukcyjnej. Fajnie jest też przełamać rutynę w kuchni i zaskoczyć domowników azjatycką wersją kotleta. Można dzięki temu znaleźć sposób na niejadka. Alternatywne składniki do przygotowania panierki są łatwo dostępne w marketach, jednak możesz je także kupić online.
Kotlet sauté nie zawsze będzie wszystkich satysfakcjonował, ponieważ może się czasami wydawać, że czegoś mu brakuje. Lubisz ten moment, gdy pod zębami kruszy się warstwa panierki, aby zaraz potem poczuć miękką teksturę? Jaką lubisz panierkę? Daj znać w komentarzu.